Strona 19 z 55

: czw 14 lis 2013, 14:04
autor: Swietlana
http://www.dzikibez.fora.pl/dla-kandydatow-i-tych-co-pierwszy-raz,42/pytania-i-porady-dla-kandydata,467-210.html

Frigg też miała dylemat :D

edit.
tego typu fartuszek, co wkleilaś, widziałam jako szwedzki.

: czw 14 lis 2013, 14:38
autor: Aldis
To znam i widziałam :)
I już zaczęłam szyć taki normalny z prostokątów na przód i tył.

Tak się tylko zastanawiam czy ktoś się spotkał z tym wykrojem czy mi jakieś ściemy podsyłają? :D

: czw 14 lis 2013, 14:55
autor: Swietlana
P.S. a Hedeby to Dania, nawet na mapie z czasów Wikingów, więc coś mi tu nie pasuje :) nawet grzebiąc po sieci i szukając fartuszka z Hedeb, znalazłam głównie z prostokątami.

: czw 14 lis 2013, 15:22
autor: Arnor
Swietka a topór "Duński" to był tylko z Danii? :> Tak samo jak miecz "Norweski" tylko z Norwegii? To jest bardziej określenie wzięte stąd, iż skrawki materiału, na podstawie których jakaś pani archeolożka wykonała krój zostały znalezione akurat w Szwecji.

Natomiast wracając do podstaw. Proszę zapamiętajcie to na przyszłość:

Fartuszek tak jak cały strój ma być "podstawowy"! Nie ze Szwecji, Grecji, Danii, Norwegii czy Tobago :P
Ma być to podstawowy strój określony przez Nas jako strój dla początkującej nieżalenie od miejsca, z którego docelowo będzie potem sobie szyła strój.
Na poziomie kandydata nie ma wyboru, opcji ani możliwości innej niż to co Wam podajemy.

I... już.

Dlatego fartuszek - nawet jak on się nazywa szwedzki - jest dla każdej kandydatki, która określiła się być wikinką, niezależnie skąd ową wikinką w przyszłości będzie.

Wykrój to dolny obrazek z linku podanego przez Swietkę.

Z przodu wygląda on tak:

Obrazek

Jeśli ktoś, tak jak Aldis chciał by użyć innego kroju z powodów takich jak Aldis to można się dogadać, zwłaszcza, że kroje są baaaardzo zbliżone.

Niemniej żeby nie mieszać i nie robić wody z mózgu.
Wytyczne są jedne, proste i niedyskutowalne.

Dziękuję :)

: czw 14 lis 2013, 16:49
autor: Aldis
"Jeśli ktoś, tak jak Aldis chciał by użyć innego kroju z powodów takich jak Aldis to można się dogadać, zwłaszcza, że kroje są baaaardzo zbliżone." -> zabrzmiało genialnie :D ( zaraz będzie przeszukiwanie jaki powód ma Aldis ^_^ )


Jarlu nie wkurzaj się - ja się z ciekawości pytam czy ktoś słyszał/widział. I tak uszyje z prostokątów bo taki ( mimo, że rozwiązałby mój zły powód ^_^ ) jak znam życie bym na tym etapie mojej umiejętności szycia spieprzyła. :)

: czw 14 lis 2013, 16:49
autor: Frigg
Jasno, prosto i konkretnie. Mam wrażenie, że Wódz się na nas trochę wścieka. ;)

Albo że chcemy wzniecić bunt. Nie chcemy. My tylko szukamy, pytamy...Bo chcemy być w porządku. :)

: czw 14 lis 2013, 17:03
autor: Aldis
Wiesz Frigg, że tylko winny się tłumaczy, nie? ^.^

: czw 14 lis 2013, 17:32
autor: Frigg
Sama zaczęłaś. ;)

: czw 14 lis 2013, 23:29
autor: Arnor
Nie wściekam się, bez przesady. Staram się unikać konieczności pisania i powtarzania się więc rzucam konkrety.
No stress ;)

: pn 25 lis 2013, 15:09
autor: Lesław
Ktoś niedawno szukał klamerki do paska? Tomala wystawił na allegro.

: pn 25 lis 2013, 17:21
autor: Frigg
Czy jest jakiś szczególny sposób konserwacji i przechowywania nacyń drewnianych?

Przetestowałam swoją drewnianą michę na żurku... Znaczy najpierw umyłam. I zrobiła się taka chropowata i nieprzyjemna w dotyku. Żurek jakoś przeżyła. I teraz.... Coś z nią zrobić? Czymś posmarować? Czy tylko umyć i wysuszyć?

: pn 25 lis 2013, 17:24
autor: Sumarlidi
Drewniane miski dobrze jest zakonserwować jakimś olejem spożywczym. Wziąć szmatkę albo pędzelek i rozetrzeć cienką warstwą po całej powierzchni. Ja robiłem to nawet 3 krotnie.

: pn 25 lis 2013, 21:10
autor: Dis
Dokładnie, ja po każdym wyjeździe historycznym dokładnie czyszczę i naoliwiam miskę i łyżki, to najlepszy sposób :)

: pn 25 lis 2013, 21:14
autor: Sumarlidi
Trzeba uważać aby nie zostawić w plecaku niczego co jest choć odrobinę wilgotne. Buty, miska, łyżka i inne lubią porastać różnymi rodzajami pleśni.

Doświadczenia z gór i innych wypraw przydają się w życiu.

: pn 25 lis 2013, 21:25
autor: Arnor
Jak Ci się zrobiła chropowata to możesz delikatnie papierkiem ściernym przetrzeć. Potem spłukać wodą, szybko wytrzeć (bo znów schropowacieje) i dalej jak Ci radzi Sumek i Dis, oliwka i heja.